Dezvoltarea Baletului in lume

 

Baletul romantic ca arta

 

 - Istoria Dansului by Madness Dance -

Istoria Dansului - Teatre de baletNoua tehnica a lui Blasis a format marii balerini din acea perioada: Marie Taglioni, Fanny Elssler, Fanny Cerrito, Carlotta Grizi si Lucille Grahn. Fiecare a prezentat un aspect diferit in ceea ce priveste idealul romantic din acea perioada. Taglioni a incantat publicul cu tehnica sa virtuoasa iar Elssler a excelat in dansurile care prezentau peisaje exotice Coregraful care a dezvoltat si definti baletul romantic a fost Marius Petipa. Acesta a ajuns in St.Pettersburg, din Italia in anul 1847 si de-a lungul carierei sale ca maestru al baletuluia reusit sa eclipseze prin scoala ruseasca toate celelalte scoli prin splendoarea dansurilor

Baletul Rusesc

Cu ajutorul asistentului sau Lev Ivanov a creat repertoriul pentru baletul rusesc, lucrari asemanatoare cu “Don Quixote“, “Swan Lake” (Lacul lebedelor) si “The Nutcracker” (Spargatorul de nuci). Cel care a introdus baletul rusesc atat in Europa cat si in America nu a fost coregraful sau dansatorul, ci un impresar sau un manager. Geniul lui Sergei Diaghilev a adus impreuna unii dintre cei mai mari artisti ai timpului.

De la coregrafi la designeri

Istoria Dansului - Baletul romanticNumerosi designeri cum ar fi Leon Bokst, muzicieni (Igor Stravinsky), dansatori (Vaslav Nijinsky, Tamara Karsavina, Anna Pavlova) si coregrafi (Leonide Massine si George Balanchine) au colaborat cu Diaghilev sub privirea atenta a acestuia

Baletul in Statele Unite

Desi America mai vazuse dansatori de balet mai devreme de secolul al VIII-lea abia in secolul al XX-lea aceasta forma de arta a “prins radacini” si in Statele Unite. Odata cu venirea trupei de dansatori a lui Diaghilev, America a aratat un nou interes in ceea ce priveste practicarea acestei arte. Dupa ce interesul pentru baletul rusesc a scazut, multi dintre dansatori au imigrat in Statele Unite Istoria baletuluiArtistii ramasi in Europa – artisti precum Alexandra Danilova, Alicia Markova si Massine – au format noi trupe de balet precum Ballet Russe de Monte Carlo si Original Ballet Russe. In anul 1930 au facut inconjurul Statelor Unite ale Americii.

Prima mare companie de balet

Prima mare companie americana care s-a stabilit a fost Ballet Theatre – acum numita American Ballet Theatre (Teatrul American de Balet) fondata in anul 1940 Conceput ca fiind o capodopera care contine numeroase piese, acestea cuprinzand diferite stiluri de dans, a intampinat anumite dificultati in stabilirea unei identitati proprii, chiar daca nu de putine ori au fost prezentati mari artisti precum Alicia Alonsa, Nora Kaye si Cynthia Gregory. Printre marii coregrafi se numara si Antony Tudor, Jerome Robbins, Agnes de Mille, Twyla Tharp si Mikhail Baryshnikov. Superstarul Baryshnikov a fost directorul Teatrul American de Balet incepand cu anul 1980 pana in 1989

Istoria baletului

Primul balerin de culoare (Istoria baletului)

New York City Ballet, care a fost fondat in anul 1948, avandu-l pe Balanchine ca principal coregraf, a impus noi standrade pentru balet. Tehnica de balet a devenit mult mai virtuoasa iar gesturile mai cumpatate. Printre capodoperele lui Balanchine se numara “Agon” si “Orpheus“, ambele avand muzica, compusa de catre Igor Stravinsky, “Serenade” – Tchaikovsky si “Concerto Barocco“de Bach.

Teatre de balet

Istoria Dansului - Dezvoltarea baletului Arthur Mitchell, primul dansator de culoare care a dansat cu trupa de balet de la New York City, si-a facut propria companie, Dance Theatre of Harlem, in anul 1971. Aceasta noua companie a castigat o noua audienta si a oferit numeroase oportunitati dansatorilor de culoare.La jumatatea secolului al XX –lea interesul asupra dansului a crescut de asemenea si in Anglia. “Royal Ballet” a evoluat sub conducerea coregrafului Frederick Ashton intr-o companie de stil si simt impecabile. Piesele pe care Ashton le-a creat foloseau pe deplin dansatorii, printre care se aflau Margot Fonteyn si Rudolf Nureyev (vezi Nureyev).Dezvoltarea baletuluiIn Rusia traditia a inceput in secolul al XVIII –lea, a continuat sa infloreasca in secolul al XX –lea, prin doua companii respectablie ale tarii – Bolshoi in Moscova si Kirov , cunoscuta in Petipa si Diaghilev drept Maryinsky, in St. Petersburg. (vezi de asemenea Balet)

 

 

 

MadnessDance iti sugereaza si alte articole pe tema “Istoria Dansului“:

Dansul (eng)

Istoria Dansului in lume (eng)

History World: Istoria dansului (eng)

Istoria Dansului: Dansul Modern

Istoria Dansului: Dezvoltarea Baletului in Franta

Istoria Dansului: Dezvoltarea Baletului in Italia

Istoria Dansului: Dansurile Egiptene

Sursa fotoa articolului “Istoria Baletului in lume”: sxc.hu

 

MadnessDance prezinta toate drepturile asupra articolului. Articolul poate fi preluat doar in conditiile: se preia cel mult jumatate din articol, se precizeaza clar sursa cu link catre pagina originala de provenienta (MadnessDance). Pozele se preiau in conformitate cu regulamentul site-urilor de provenienta. Pozele proprii MadnessDance NU se preiau decat cu acordul scris.

 

 

Cursuri dans – contact:

e-mail: madnessdance@gmail.com

Tel.: 0720.018.880/ 0743.650.704/0722.806.469

 

De asemenea puteti vizita Pagina Noastra de Facebook , Twitter, Youtube si Google+

 

 

Share this: Twitter | StumbleUpon | Facebook | Delicious | digg | reddit | buzz | Mr. Wong | eMail | LinkedIn

About Madness Dance Cursuri de Dans

Clubul de Dans Madness Dance sustine cursuri de dans pentru adulti, cursuri de dans pentru copii, cursuri de dans terapeutic (terapie prin dans), cursuri de dans pentru slabire (Slabire prin dans), cursuri de salsa, cursuri dans contemporan, cursuri dansul mirilor, cursuri dansuri latino, cursuri vals si cursuri de dans sportiv.
This entry was posted in Istoria Dansului and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.