Povestile Zburatorilor care au schimbat lumea dansului

Cursuri de Dans Masness Dance

Povestea celor care au schimbat lumea dansului

"Sa dansezi inseamna sa traiesti. Ceea ce imi doresc este o scoala a vietii”, spunea Isadora Duncan

Despre Dansatori si Coregrafi care au schimbat lumea dansului Balet – cand auzim acest cuvant ne vin probabil in minte dansatoarele cuminti si gingase pictate de Degas, la sfarsitul secolului XIX.

Totusi, gingasia aceea s-a preschimbat intr-o maiestrie fizica si expresiva a corpului, capabila sa starneasca cele mai adanci emotii. In secolul XX, dansul a devenit forma de arta de sine statatoare, datorita unor mari dansatori, balerini si coregrafi.

De la clasicul balet la expresie

La inceput, spectacolele de dans erau reprezentatii grandioase care se dadeau pe la marile curti burgheze in timpul Renasterii Italiene, pentru ca mai apoi, baletul sa se dezvolte in Franta, Danemarca si in Rusia.

De-a lungul secolelor, baletul a ajuns sa fie un limbaj aparte care are nevoie de o tehnicitate desavarsita, extrem de rigida. Astazi, rigiditatea clasica a baletului a fost conservata in practica baletului neoclasic si in cea a baletului contemporan (o combinatie intre dansul modern si baletul calsic). Dansatori remarcabili au reusit sa se rupa de normele rigide create pe parcursul secolelor, ajungand la limbaje si forme de expresie corporala uimitoare. Personalitatea lor a fost atat de puternica, incat dansul a devenim mai mult decat executia perfecta a unor fraze de miscare clasice. Dansul s-a transformat in limbaj al trairilor extrem de puternice. Si nu mai este nevoie de cuvinte, ci de propriul corp. Isadora Duncan, Rudolf Nureyev, Maya Plisetskaya, Maurice Bejart, Martha Graham si Pina Bausch sunt personaje care au schimbat pentru totdeauna paradigma clasica a baletului si a dansului de scena, in general. Gandindu-ne la aceste mari figuri artistice ne dispare din minte gingasia pastelata a balerinelor lui Degas… Fiindca acesti oameni vorbesc despre fericirea de a dansa, despre omul modern si despre genialitate.

Foto: Wikimedia

Isadora Duncan – Sa dansezi inseamna sa traiesti

"Sa dansezi inseamna sa traiesti. Ceea ce imi doresc este o scoala a vietii”, spunea Isadora Duncan. Isadora Duncan este considerata a fi creatoarea dansului modern.

S-a nascut in anul 1877 la San Francisco si a trait in Europa de Vest si in Rusia, unde s-a bucurat de un mare succes in acea vreme. Isadora Duncan - sa dansezi inseamna sa traiesti Inspirata de cultura antica, Isadora se imbraca in rochii vaporoase si dansa in picioarele goale. Duncan este cea care a recuperat dansul intr-o forma de miscare plina de romantism si vitalitate. A respins baletul traditional cu regulile sale stricte de postura – “Sunt urate si impotriva naturii”, spunea ea. In schimb, dansul Isadorei s-a prescimbat in improvizatie, emotie si admiratie pentru frumusetea corpului uman.

Dansul Isadorei era bazat pe un control al plexului si al torsului solar care genera miscari cursive, simple si unduitoare. Isadora Duncan a devenit atat de faimoasa in Epoca, incat a inspirat o multime de artisti care au creat desene, sculpturi, bijuterii, fotografii, acuarele si picturi, au scris poezii si romane dedicate ei. Profesoara remarcabila, ea a fost fondatoarea a trei scoli de dans unde isi preda filosofia de dans.

Prima scoala s-a afalat la Grunewald, in Germania unde a predat pentru elevele ei ce si-au luat numele de "Isadorables" si care performau mai apoi independent sau alaturi de ea. A doua scoala s-a aflat in apropierea Parisului, functionand pentru putina vreme, cu putin inaintea Primului Razboi Mondial.

A treia scoala a Isadorei a functionat la Moscova chiar in timpurile inceputurilor Revolutiei Ruse. Isadora era o femeie emancipata, depasindu-si cu mult timpurile. Ea a avut o viata extrem de tumultoasa. Primul ei iubit a fost scenograful Edward Gordon Graig cu care avut si o fetita, pe Dierdre. Tatal celui de-al doilea copil, Patrick, a fost milionarul Paris Singer, care pentru o perioada a finantat scoala de dans la care a visat mereu Isadora. Guvernul Rusiei a finantat de asemenea o scoala a Isadorei, aceasta fiind o mare admiratoare a Revolutiei Bolsevice. Tot in Rusia, Isadora l-a cunoscut pe poetul Segei Esenin, care a devenit de asemenea sotul ei, chiar daca era cu 15 ani mai tanar.

Casatoria lor s-a sfarsit tragic cand Esenin a parasit-o pe Isadora si apoi s-a sinucis. Dar nu era aceasta prima tragedie din viata dansatoarei. Cu mai multi ani in urma, cei doi copii ai sai s-au inecat dupa ce masina in care erau a cazut in Sena.

Isadora a avut parte de o moarte pe cat de dramatica i-a fost viata. Esarfa ei s-a prins la roata masinii sport decapotabile Bugatti, pe care o conducea. A murit strangulata si aproape decapitata, cu esarfa stransa in jurul gatului, in data de 14 septembrie 1927… Totusi astazi, influenta ei in lumea artelor si mai ales a dansului, ramane covarsitoare. “Viata mea” este romanul auto-biografic al Isdorei Duncan. Este un roman care are puterea de a tulbura si de a te face sa te indragostesti de dans.  

Foto: Wikimedia

Citeste articolul Integral "Povestile Zburatorilor care au preschimbat lumea dansului" pe Garbo.ro

 

 

Pentru detalii – contact:

e-mail: madnessdance@gmail.com Tel.: 0720.018.880/ 0743.650.704/0722.806.469

De asemenea puteti vizita Pagina Noastra de Facebook , Twitter, Youtube si Google+

   

Share this: Twitter | StumbleUpon | Facebook | Delicious | digg | reddit | buzz | Mr. Wong | eMail | LinkedIn

About Madness Dance Cursuri de Dans

Clubul de Dans Madness Dance sustine cursuri de dans pentru adulti, cursuri de dans pentru copii, cursuri de dans terapeutic (terapie prin dans), cursuri de dans pentru slabire (Slabire prin dans), cursuri de salsa, cursuri dans contemporan, cursuri dansul mirilor, cursuri dansuri latino, cursuri vals si cursuri de dans sportiv.
This entry was posted in Articole Dans and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam