Efectele terapeutice ale dansului

Cursurile de grup sunt inchise momentan! Vom reveni cu informatii atunci cand deschidem grupe noi!

Cursuri de dans Madness Dance

Efectele terapeutice ale dansului

Cursuri de dans terapeutic

Cand vorbim de efectele terapeutice ale dansului trebuie sa intelegem ca nu ne referim la dansterapie sau cum adesea se face confuzie intre aceste notiuni, ci la potentarea beneficiilor medicale si psihologice ale dansului. Implementarea unor miscari cu rol benefic asupra corpului, imbinate cu elemente kinetoterapeutice, de gimnastica medicala si exercitii de izometrie, precum si dobandirea unur cunostine de dans si stapanirea unor coregrafii, reprezinta elementele de baza atunci cand dorim sa obtinem efecte “medicale” prin dans. Cursantul invata sa danseze ceea ce isi doreste si totodata se bucura de toate beneficiile terapeutice aduse de dans, beneficii despre care vom discuta mai jos.

Dansul este o arta, iar aceasta arta nu se adreseaza doar persoanelor diagnosticate cu suferinte fizice si/sau psihice, ci si oamenilor sanatosi pentru care preventia este deosebit de importanta. Dansul favorizeaza constientizarea corpului – dar si a mediului, dezvolta modalitati de comunicare – dar si de eliberare, prezentand multiple beneficii pentru sanatatea omului.

Cursuri de dans terapeutic

Mai mult decat atat, omul insusi a cautat de-a lungul existentei sale sa exprime ganduri, sentimente, dar si fenomene prin dans. Iata deci ca dansul face parte din viata omului de atata vreme – iar specialisti, cercetatori si medici au invatat sa foloseasca aceasta arta in folosul nostru.

Dansul este cea mai expresiva metoda de manifestare corporala, implicand atat capacitatile motrice ale fiecaruia cat si exprimarea unor mesaje, emotii, stari.

Iata numai cateva din beneficiile aduse de dans:

 •  imbunatatirea functiei cognitive, dar si a memoriei la orice varsta;
 • cresterea stimei de sine si stimularea comunicarii;terapie prin dans - dans in ploaie
 • dansul ajuta la arderea caloriilor si este “adjuvant” in reglarea glicemiei;
 • ajuta la intarirea oaselor si la imbunatatirea functiilor muschilor si articulatiilor;
 • elimina stresul de zi cu zi;
 • dansul ajuta la eliberarea unor emotii negative: furie, teama, ura etc.;
 • dansul previne si trateaza anumite boli, fiind de ajutor in diabetul zaharat, unele afectiuni cardiovasculare, afectiuni musculare, articulare si osoase, obezitate, tulburari psihice etc.

Cursuri de Dans - terapie prin dans Ne dorim ca prin dans sa aducem sanatate in viata cursantilor nostri, dar si voie buna, energie si distractie.

Principalele obiective constau in:

 • eliberarea tensiunilor psihice si redarea starii de bine;
 • cresterea elasticitatii articulare si a fortei musculare, precum si intarirea oaselor;
 • ameliorarea sau preventia unei game largi de afectiuni, imbunatatirea functiilor cognitive, dar si restabilirea echilibrului emotional.

Cui ne adresam prin Dans?

Oricarei persoane care poate dansa. Cursantii sunt impartiti in grupe de varsta conform dezvoltarii fizice si cognitive, dar si in functie de afectiuni.

Iata mai jos un clip filmat de televiziunea KanalD chiar la noi in sala, in timpul cursurilor de dans terapeutic:

Dansul ca “mijloc terapeutic”

Trebuie inteles inca de la inceput ca dansul nu inlocuieste medicul, dar ajuta organismul, mintea si spiritul. Exista mai multe maniere de a te bucura de efectele teraputice ale dansului, astfel incat cursurile de dans sunt orientate pe grupul participant. Sunt oameni care vor sa vina la cursuri pentru a invata sa danseze, pentru a reusi sa exprime o coregrafie din dansurile sociale de exemplu, ori isi doresc sa elimine calorii, astfel incat chiar si dansurile de societate pot fi adaptate personalitatii fiecaruia, lasand loc expresivitatii.

Efectele terapeutice ale dansului – Conceptul Madness Dance

Efectele terapeutice ale dansului se manifesta in plan psihic, spiritual si fizic. In conceptul nostru dorim sa crestem potentialul miscarilor astfel incat sa ne bucuram de toate beneficiile specificate mai sus.

Cum decurge o sedinta de dans?

In primul rand trebuie sa accentuam faptul ca aceste sedinte de dans sunt transformate intr-un program activ care aparent pune accent pe dans. Am tinut la aceasta modificare pentru ca ne-am dorit ca toate gandurile negative sa nu mai existe in mintea cursantilor, ca acestia sa nu se simta pacienti sau sa se gandeasca la preventia unor boli viitoare, ganduri care, din punct de vedere psihologic si nu numai, nu ne fac bine.

Astfel ca, desi sedintele contin miscari caracteristice ameliorarii si preventiei patologiilor musculoscheletale, cardiace, respiratorii etc., dar si miscari de dezinhibitie si unele chiar distractive, totusi cursantul percepe timpul petrecut in sala ca o ora de dans, ce-i drept, cu o “incalzire” riguroasa.

Asadar ora de dans incepe prin miscari usoare de incalzire corecta a tuturor segmentelor corpului, cu miscari special concepute astfel incat sa ne ajute sa ne indreptam pozitia coloanei, sa ne intarim articulatiile, sa crestem tonusul muscular, sa sporim elasticitatea organismului si chiar sa ardem calorii.

Ordinea miscarilor conteaza, precum si pozitia in care acestea sunt efectuate. Daca pozitia corpului este incorecta, atunci ne vom forma obiceiuri vicioase care mai tarziu ne vor sensibiliza organismul. Cursul continua cu exercitii de echilibru si coordonare care ne ajuta sa creem o legatura intre minte si corp. Mergem pe principiul dansul in sine este o terapie, astfel incat sa ne putem elibera tensiunile si sa reusim sa ne simtim in totalitate corpul.

Urmeaza apoi exercitii creative, cu miscari ample ale corpului, exercitii haioase pe care le folosim, spunem noi, pentru “incubatie” – mai exact acea stare a cursantului de inhibitie, de teama pentru unele miscari si de neincredere in propriul corp. Cursantul isi elibereaza temerile prin aceste exercitii, se amuza si isi pierde teama ca miscarile sale ar putea fi haioase ori gresite. Noi credem ca dansul este o arta, asadar greseli nu exista, doar creativitate, insistand insa pe formarea unui limbaj comun intre parteneri, astfel incat sa putem comunica prin gesturi “dansante”.

Ora continua apoi cu miscari caracteristice dansului. Ne alegem un tip de dans, de exemplu: tango, lambada, salsa, boogie, vals etc. Un sigur stil de dans in doua sedinte grupate. Si aici avem un motiv: am ales sa grupam doua sedinte pentru a prelungi perioada de miscare a cursantului, in felul acesta timp de 2 ore se misca in continuu, cu o singura pauza, realizand totodata si exercitii cardio, arzand calorii si stimuland cresterea patului sanguin, a cantitatii de sange din organism.

Cursantii sunt bucurosi ca la finalul sedintelor au reusit sa invete o coregrafie dintr-un dans, distrandu-se si repetand impreuna, simtind ca pot folosi ceea ce au invatat in propriile lor distractii (in club, la nunta, la petrecerile private etc.). Avem cursanti care au venit prin recomandare si care nici nu stiu ca ora la care participa contine si exercitii cu efect terapeutic asupra corpului.

Desi specificam importanta unor exercitii pentru preventia/ameliorarea diverselor patologii de fiecare data cand le efectuam, totusi nu insistam pe notiunea de “terapie”, astfel incat cursantii uita acest aspect si se bucura de o sedinta tonica. Finalizam apoi cu o reverenta eleganta si aplauze furtunoase in care ne felicitam pentru succesul obtinut in sala, pentru ca facem parte din persoanele care au facut loc miscarii in viata lor si pentru ca reusim sa fim o mica comunitate vesela pentru macar 2 ore pe saptamana.

Programul nostru NU se refera la notiunea de “terapie prin dans” care cuprinde miscari libere destinate unor efecte dedicate, terapie realizata de psihoterapeuti, ci accentueaza beneficiile fizice, motrice, de echilibru si de preventie ale dansului specific (tipuri de dans), cuprinzand cursuri de dans in sine.

Cursuri dans – contact:

e-mail: madnessdance@gmail.com Tel.: 0720.018.880/ 0743.650.704/0722.806.469

De asemenea puteti vizita Pagina Noastra de Facebook , Twitter, Youtube si Google+

Va recomandam si alte articole despre dans terapeutic:

Terapia prin dans

Terapia prin dans – metoda de detensionare nervoasa

Slabeste prin Cursuri de Dans Terapeutic

 

Surse Foto ale articolului: Terapie prin dans”:
http://www.flickr.com/photos/kashmera/3685615999/sizes/m/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/kashmera/3685592413/sizes/m/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/rogerblackwell/928526390/sizes/m/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/dustin/299791517/sizes/m/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/kashmera/3685800885/sizes/m/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/kashmera/3685578783/
MadnessDance prezinta toate drepturile asupra articolului. Articolul poate fi preluat doar in conditiile: se preia cel mult jumatate din articol, se precizeaza clar sursa cu link catre pagina originala de provenienta (MadnessDance). Pozele se preiau in conformitate cu regulamentul site-urilor de provenienta. Pozele proprii MadnessDance NU se preiau decat cu acordul scris.
Share this: Twitter | StumbleUpon | Facebook | Delicious | digg | reddit | buzz | Mr. Wong | eMail | LinkedIn

6 Responses to Efectele terapeutice ale dansului

 1. Pingback: Cursuri de dans – Bine ai venit! | Cursuri de dans – MADNESS DANCE

 2. Pingback: Cursuri de dans pentru adulti in Bucuresti | Cursuri de dans – MADNESS DANCE

 3. Pingback: Oferte Cursuri de Dans | Cursuri de dans – MADNESS DANCE

 4. Pingback: Cursuri de dans la Madness Dance | Cursuri de dans – MADNESS DANCE

 5. Pingback: 20 Beneficii ale dansului pentru sanatate | Cursuri de dans – MADNESS DANCE

 6. Pingback: Envy Fashion Blog » Blog Archive » 5 beneficii ale dansului in lumea moderna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam